Tuincentrum Coppelmans stapt in de energietransitie met Big Ass Battery - Big Ass Battery
Graphic bolt
Terug

22 juni, 2023

Tuincentrum Coppelmans stapt in de energietransitie met Big Ass Battery

Twee Nuenense bedrijven met één gezamenlijke missie: een bijdrage leveren aan de energietransitie door in te zetten op duurzame alternatieven. Met een indrukwekkende ambitie als tweede gemeenschappelijke deler, maar ieder met hun eigen kennis en expertise –aanvullend in hun gedeelde missie. Het vormt de basis voor een ‘duurzame’, groene samenwerking tussen Tuincentrum Coppelmans en Big Ass Battery, waarvoor in eind 2022 het startschot klinkt.

 

Waar Tuincentrum Coppelmans al langer de wens heeft om te verduurzamen, wil zij laten zien dat het mogelijk is: volledig onafhankelijk van gas en zover mogelijk onafhankelijk in de energievoorziening – en daarmee een voorbeeld zijn voor de tuincentrumbranche.

 

Groen, groener, groenst!

Waar Tuincentrum Coppelmans al sinds 1977 is gevestigd in Nuenen, is Big Ass Battery met haar oprichting twee jaar geleden een ‘groentje’. Al zegt dat niet zoveel, want met haar groene ambities is Big Ass Battery een vooruitstrevende, snelgroeiende hightech scale up die innovatieve energieopslagsystemen ontwikkelt en bouwt in eigen beheer. Ondanks het ‘leeftijdsverschil’, mikken beide partijen op een duurzame relatie.

 

Samen sterk in de energietransitie

Waar energieprijzen recentelijk recordniveaus hebben bereikt, heeft dit aanzienlijke gevolgen voor de tuincentra. In tegenstelling tot de meeste retailers is het in een tuincentrum niet mogelijk om de verwarming ietsje lager te zetten of om de verwarming ’s nachts uit te zetten. De stijgende energierekening vraagt om een oplossing die het rendabel maken (en houden) om de deuren van de winkel open te houden. Tegelijkertijd roept de energietransitie om minder uitstoot.

In tegenstelling tot de meeste retailers is het in een tuincentrum niet mogelijk om de verwarming ietsje lager te zetten of om de verwarming ’s nachts uit te zetten.

Waar Tuincentrum Coppelmans al langer de wens heeft om te verduurzamen, wil zij laten zien dat het mogelijk is: volledig onafhankelijk van gas en zover mogelijk onafhankelijk in de energievoorziening – en daarmee een voorbeeld zijn voor de tuincentrumbranche. Hoe? Door middel van vergaande elektrificatie – door opwekken en opslaan van eigen opgewekte energie – met de inzet van duurzame alternatieven als zonnepanelen, een warmtepomp en een batterij, geïntegreerd in het lokale systeem. De uiterst krachtige en duurzame batterij komt uit de koker van Big Ass Battery, een revolutionair energieopslagsysteem dat Tuincentrum Coppelmans helpt om energieverbruik en -opslag beter te beheren. Zo slaan beide bedrijven de handen ineen voor een uitstootvrije toekomst.

 

Duurzame energie: opwek en opslag in full force

In een terughoudende markt, waar innovaties (eenmaal bewezen) veelal later pas worden toegepast, kiest Tuincentrum Coppelmans ervoor om te springen. Om een oplossing te realiseren én demonstreren voor het energievraagstuk waarmee de tuinbranche collectief worstelt.

Zonnepanelen

De eerste oplossing is de installatie van zonnepanelen. De veelheid aan panelen die de grote locatie kwijt kan brengt echter meteen uitdagingen met zich mee, waar de opwek ervan niet in verhouding staat tot het verbruik van Coppelmans. Het klimaat in het tuincentrum vraagt een continue sturing en dus energie. De zonnepanelen wekken de energie echter midden op de dag op. Bovendien geeft de piekopwek van zoveel panelen ook problemen voor het lokale net. Wordt de opgewekte stroom niet direct gebruikt, dan wordt deze terug geleverd aan het net. Waar het lokale net in Noord-Brabant momenteel overbelast is, is het terugleveren van energie midden op de dag niet wenselijk.

Energieopslagsysteem

Tijdelijke opslag van energie, zodat deze op een later moment alsnog zelf kan worden gebruikt, is op dit moment de beste optie beschikbaar in de markt. Tegelijkertijd brengt energieopslag op deze schaal ook problemen met zich mee. Waar de lithium-ion (NMC) batterijen de meest gangbare vorm van opslag zijn, is de levensduur beperkt en zijn ze brandgevaarlijk. Met een dergelijke hoeveelheid zonnepanelen is dat geen goed nieuws.

Big Ass Battery heeft in eigen beheer een slimme batterij ontwikkeld op basis van lithium-ijzer-fosfaat (LPF), met een aantal belangrijke voordelen ten opzichte van de lithium-ion variant. Big Ass Battery’s opslagsystemen zijn goedkoper in opslagcapaciteit, hebben een langere levensduur, zijn beter bestand tegen regelmatig (ont)laden en bovendien veiliger.

Warmtepomp

Om de opgewekte zonne-energie zoveel mogelijk te kunnen gebruiken, wordt het volledige pand van Coppelmans geëlektrificeerd. De huidige verwarmingsinstallatie – momenteel de voornaamste gebruiker van gas – wordt daarbij vervangen door een warmtepomp. Met een aanwezige uitgebreide vloerverwarmingsconstructie, sluit de warmtepomp goed aan.

Laadpalen op parkeerterrein

Ook de bezoeker zelf profiteert! Het voornemen is om op het parkeerterrein laadpalen te installeren, om zo min mogelijk energie terug te leveren aan het net. De laadpalen moeten ervoor gaan zorgen dat de auto’s binnen de gemiddelde bezoektijd van de klant de auto’s volledig kunnen opladen.

Energie verhandelen

Maximaal eigen verbruik is het uitgangspunt. Waar het systeem hierop zal worden afgestemd, zal een deel van de opgewekte energie overblijven. De intentie is om deze te verhandelen.

Goed voorbeeld doet goed volgen!

Met de ingeslagen weg hopen beide partijen op een succesvolle samenwerking – en daarmee op een waardevolle demonstratie die als voorbeeld kan dienen voor de gehele tuincentrumbranche in de energietransitie.

Vraag hier vrijblijvend om een advies op maat voor jouw bedrijf. Altijd met de hoogste ROI en de laagste risico’s. Lees meer in het artikel “Leverage Costs of Storage”.

 

De toepassingen van The Big Ass Battery bij Tuincentrum Coppelmans

 

Afbeelding

Contact

Get in touch

Stuur ons een bericht