Peak shaving: Slim gebruik van duurzame krachtstroom - Big Ass Battery
Graphic bolt
Terug

21 april, 2023

Peak shaving: Slim gebruik van duurzame krachtstroom

Met de huidige energietransitie zijn we op weg naar een uitstootvrije toekomst. Goed nieuws! Maar met de komst van duurzame alternatieven – zoals elektische auto’s of warmtepompen – stijgt de vraag naar stroom explosief. Tegelijkertijd ervaren we de beschikbaarheid ervan vaak als iets vanzelfsprekends.

Toch kunnen grootschalig stroomverbruikers, te denken aan energie-intensieve bedrijven, in de problemen komen in tijden van piekvraag naar elektriciteit. Dit vraagt om manieren om krachtstroom slimmer te gebruiken – zonder piekstroom of onderbrekingen in je bedrijfsactiviteiten. Big Ass Battery maakt peak shaving mogelijk!

Nu we meer gebruik maken van duurzame energiebronnen, wint peak shaving steeds meer terrein. Inmiddels profiteren steeds meer van onze klanten van peak shaving door inzet van onze energieopslagsystemen. Maar wat is peak shaving? Hoe werkt het – en hoe kan Big Ass Battery verschil maken?

Wat is peak shaving – en hoe werkt het?

Het slim aanpakken van piekverbruik, door een betere afstemming van vraag en aanbod van stroom, dat is peak shaving in de kern. Deze vorm van energiebeheer is erop gericht om de piekbehoefte aan stroom af te vlakken, door opgeslagen energie te gebruiken wanneer de vraag groot is. Zo draagt peak shaving bij aan de energietransitie en worden kosten bespaard.

Peak shaving – ook wel ‘load shedding’ genoemd – omvat alle technieken die worden gebruikt om de belasting van het stroomnet te verminderen. Bijvoorbeeld door apparatuur met een hoog energieverbruik uit te schakelen. Of – en dat is waar een Big Ass Battery het kunstje doet – door een plaatselijke energiebron toe te voegen. Andere voorbeelden hiervan zijn generatoren of aggregaten die werken op fossiele brandstof. Met het oog op duurzame energie spreken de voordelen van inzet van energieopslagsystemen, zoals een Big Ass Battery, echter voor zich.

Hoe werkt peak shaving kostenbesparend?

Waar de energievraag nooit constant is, word je door de netbeheerder altijd afgerekend op het hoogste piekverbruik – die daarmee een bepalende factor is voor jouw energierekening. Door gebruik te maken van een energieopslagsysteem kosten pieken veel minder wanneer op piekmomenten energie uit een batterij wordt gehaald. De batterij kan vervolgens worden geladen wanneer de tarieven laag zijn, met eigen opgewekte zonne- of bijvoorbeeld windenergie. En fungeert zo in feite als energiebuffer, waar het de schommelingen in de energievraag opvangt, en altijd exact levert wat er wordt gevraagd. Atijd even efficiënt.

Peak shaving toegepast?

Bedrijven kunnen op verschillende manieren profiteren van peak shaving:

  • Energieopslag op elke locatie

Wanneer je bedrijf op de nieuwe of huidige locatie niet beschikt over de benodigde netaansluiting om verder te groeien, of een nieuwe locatie te openen, kan peak shaving uitkomst bieden. Zo kan een Big Ass Battery op elke gewenste plek worden geplaatst – zowel op grote als kleine schaal.

Ook kan het voorkomen dat een bedrijf met een bepaalde aansluiting – zeg, 3x 80A – door piekbelasting over het gecontracteerde vermogen gaat. De kans bestaat dan dat de netbeheerder dreigt met afsluiting. In dit geval kan een batterij worden ingezet als buffer om de piekstroom op te vangen.

  • Batterij in combinatie met zonnepanelen en generator

Een andere mogelijkheid is om een batterij te gebruiken in combinatie met zonnepanelen en een generator (aggregaat). Via zonnepanelen kan elektriciteit worden opgewekt in tijden van veel zonlicht – en een generator worden gebruikt om energie aan te vullen wanneer er weinig zonlicht is. In dit scenario is de generator enkel beschikbaar in nood, wanneer de batterij nagenoeg leeg is, er geen zonlicht is én het verbruik (toevallig) hoog is. Uiteindelijk wordt hiermee een continue toevoer van elektriciteit gewaarborgd en dure piekstroom voorkomen.

  • Batterij gecombineerd met aggregaat

Een generator kan in combinatie met een batterij daarnaast ook in een optimale range werken. Wordt het aggregaat slim aangestuurd, dan kan dit leiden tot een brandstofbesparing van 60% – waarmee de uitstoot direct wordt beperkt.

Peak shaving: How Big Ass Battery saves your ass

Peak shaving, no big deal voor Big Ass Battery! De revolutionaire opslagsystemen van Big Ass Battery kunnen je bedrijf helpen om je energieverbruik en -opslag beter te beheren. Dankzij de inzet van de uiterst krachtige en duurzame batterijen van Big Ass Battery wordt piekbelasting moeiteloos opgevangen: je betaalt minder, bent verzekerd van stroom op de momenten waarop het nodig is en maakt ook nog eens gebruik van duurzame krachtstroom.

De voordelen reiken ver(der):

  • Minder overlast op locatie
  • Kostenbesparend op korte en lange termijn
  • Een lagere uitstoot, waar een dieselaggregaat verleden tijd is

Waarom kiezen voor Big Ass Battery?

De voordelen van een energieopslagsysteem van Big Ass Battery mogen duidelijk zijn. Maar wat onderscheidt ons nu van de concurrent? Om te beginnen zijn onze moderne batterijsystemen zeer hoogwaardig en – waar onze naam anders doet vermoeden – erg compact. Ze voldoen hiermee aan al je behoeftes, zonder al te veel plaats in te nemen.

Door toepassing van LFP-batterijen (lithium-ijzer-fosfaat), gaan onze systemen daarnaast langer mee dan de standaard lithium-ion-batterijen – zónder verlies van performance! Want in tegenstelling tot de batterijsystemen van de concurrent, wordt de capaciteit van onze batterijen voor 100% gebruikt, op elk moment. What you see is what you get!

Bovendien – en dat is uniek – bouwen wij al onze systemen, met de slimste software en hoogste kwaliteit hardware van eigen hand, volledig in eigen beheer in Nederland.

Benieuwd naar de mogelijkheden? Vraag hier vrijblijvend een offerte aan.

Contact

Get in touch

Stuur ons een bericht