De techniek in de slimme batterij van Big Ass Battery - Big Ass Battery
Graphic bolt
Terug

2 mei, 2024

De techniek in de slimme batterij van Big Ass Battery

In gesprek met Loek ten Bosch, Servicemanager bij Big Ass Battery, gaan we dieper in op hun unieke product, de Big Ass Battery! Wat voor techniek zit er in de batterij? Waar wordt de batterij voor gebruikt? Daarnaast vertellen we welke kanten je allemaal op kunt binnen Big Ass Battery met een elektrotechnische achtergrond en dat is allerlei kanten!

Wat doet de Serviceafdeling van Big Ass Battery?

Sinds 1 februari 2024 is Loek werkzaam als servicemanager. “Wij zijn verantwoordelijk voor het batterijsysteem op het moment dat deze het terrein van Big Ass Battery heeft verlaten. Dit kan gaan om trainingen, storingen, openstaande punten vanuit de productie of ondersteuning bij installaties,” vertelt Loek. “Daarnaast zijn we uiteraard betrokken bij het inbedrijfstellen van de batterij. Als de monteurs klaar zijn met het opbouwen van de batterij start de Factory-Acceptance-Test (FAT). Onze afdeling helpt hierbij omdat we deze specifieke kennis nodig hebben bij het oplossen van problemen in het veld. Hierdoor weten de servicemonteurs bijvoorbeeld hoe de batterij geconfigureerd wordt”, licht Loek toe.

Kun je iets meer over Big Ass Battery vertellen?

Big Ass Battery, gevestigd in Helmond, levert intelligente en tot 1 MW schaalbare energiebronnen die zijn ondergebracht in 10-voets zeecontainers. Deze batterijen hebben diverse toepassingen, zo kunnen ze worden gebruikt voor het versterken van het elektriciteitsnet, (tijdelijke) energieopslag en -levering én het snel opladen van (grote) elektrische voertuigen of ander materiaal. Denk aan het energieneutraal maken van bouwplaatsen.

“Onze oprichter Guido de Jong is in zijn garage als hobby gestart met het bouwen van een batterij in cilindervorm, een reuze penlite batterij met als focusgebied de verduurzaming van festivals. Deze enorm grote penlite verklaart direct onze naam ;-). Met dit product heeft hij investeerders aangetrokken en heeft hij het concept gelanceerd”, legt Loek uit. Ook hier leek corona destijds roet in het eten te gooien want geen festivals betekent geen batterijen voor festivals. Toen is de switch gemaakt naar grotere oplossingen in containervorm, dit zijn de 10-voets containers geworden. De naam, cultuur en identiteit is echter gebleven na deze verandering van afzetmarkt. “We zijn een jong bedrijf met een open cultuur, binnen een paar stappen sta je aan het bureau van het managementteam. Je kan iedereen aanspreken omdat de lijntjes kort én informeel zijn. Daarnaast hebben we met onze huisstijl en cultuur een rebelse uitstraling en dat is niet voor niets. We gaan net wat verder dan anderen, voor onze medewerkers maar ook voor de klant,” voegt Loek toe.

Afbeelding

Waar wordt de Big Ass Battery voor gebruikt?

Het zal je niet ontgaan zijn, we hebben in Nederland te maken met netcongestie, er is simpelweg te weinig energiecapaciteit op het bestaande energienet. “Stel je bent een ondernemer en je wil een cafetaria of restaurant beginnen, dan neem je geen gasaansluiting meer (als dat überhaupt nog kan) want alles wordt elektrisch. Je hebt daarvoor alleen wel een aansluiting nodig die je de gevraagde stroom kan leveren,” vertelt Loek. “Momenteel kan je daar, door wachtlijsten bij de netbeheerders, in extreme gevallen vele jaren op wachten. Dat willen ondernemers natuurlijk niet, dan komen ze bij ons uit. De capaciteit van de huidige aansluiting wordt dan aangevuld met een batterij van ons. Maar je kan ook denken aan zonne- en windparken, die mogen niet altijd op elk moment van de dag terug leveren omdat het energienet overbelast kan raken. Onze slimme batterij kan zich aanpassen aan de EPEX (stroombeurs), hij kan dus energie opslaan als het gunstig is en verkopen wanneer je eraan kunt verdienen. Door deze toepassing is onze batterij ook interessant voor de handel in energie. Onze batterijsystemen worden verder nog gebruikt voor fast charging en peakshaving. Doordat er slimme technologie in onze batterijcontainers zit aangevuld met machine learning is hij in te zetten voor meerdere doeleinden, volledig plug & play!”, legt Loek uit.

Wat voor techniek zit er in de Big Ass Battery?

Een slimme batterij die in verschillende situaties zijn eigen beslissingen neemt, dat was en is nog steeds de visie van onze oprichter en nu CTO, Guido. “Je kan hierbij denken aan verschillende configuraties, energie opslaan of verkopen als de markt gunstig is of de warmtepomp automatisch inschakelen als de zon gaat schijnen zodat de batterij zo efficiënt mogelijk blijft werken. Dit zijn mooie voorbeelden van hoe software onze batterij echt slim maakt,” vertelt Loek.

Big Ass Battery heeft zijn eigen batterij ontwikkeld met een capaciteit tot wel 1 MWh. Om deze capaciteit te kunnen leveren heb je meerdere battery packs nodig, die weer bestaan uit bricks en die zijn opgebouwd middels batterijcellen. “Er zit een besturing in die communiceert met alle battery packs, hierdoor weten we of ze allemaal nog functioneren of gedrag laten zien dat afwijkt”, legt Loek uit.

In de 10-voets container zit verder een omvormer die de 900 volt gelijkspanning omzet naar 400 volt wisselspanning zodat het als krachtstroom gebruikt kan worden. Er zitten verschillende aansluitingen aan de batterij, je kan hierbij o.a. denken aan een PowerLock aansluiting of een CEE-form wandcontactdoos van 125 ampère,” zegt Loek.

“Alles moet met elkaar kunnen communiceren. De batterij mag bijvoorbeeld niet te veel stroom tegelijk uit het net onttrekken, dit kan er namelijk voor zorgen dat de beveiligingen bij de netbeheerder aangesproken worden,” zegt Loek. “De besturingskast met PLC-techniek zorgt ervoor dat de batterij zelf weet wanneer hij stroom moet opslaan en wanneerhij terug kan leveren. Alle batterijen zijn online te besturen, we kunnen ze op afstand monitoren, aansturen en overnemen. Hij kan dus veel meer dan alleen opladen en terug leveren,” legt Loek uit.

Hoe ziet de toekomst van Big Ass Battery eruit?

“We zijn met nieuwe producten bezig, bijvoorbeeld een nóg mobielere variant van 200 kWh. In tegenstelling tot de 10-voets container is dit een kleinere batterij met minder capaciteit maar makkelijker te vervoeren omdat deze op een aanhanger staat, die je direct kunt aanschaffen als je wilt. Ideaal voor als je op de bouw elektrische bouwmachines wilt opladen of bijvoorbeeld op een festival duurzame energie wil gebruiken”, aldus Loek.

De energietransitie, stikstofmaatregelen, energieneutraal bouwen en het slimme software gedreven concept zorgen ervoor dat Big Ass Battery als jong bedrijf hard aan het groeien is. Het is ook niet de vraag óf ze gaan uitbreiden naar het buitenland maar wanneer dat gaat gebeuren, de eerste flirts over de landsgrenzen zijn er al volop.

Afbeelding

Wat doet een elektromonteur bij Big Ass Battery?

“De 10-voets container komt bijna leeg bij ons binnen. De uitdaging ligt in het nauwkeurig, veilig bouwen én testen van de batterij systemen. Naast het bekabelen van de battery packs houd je je bezig met het integreren van fast chargers, het assembleren van omvormers of de GridCon en uiteraard PLC-boxen. Je speelt ook een belangrijke rol in het verder ontwikkelen van de systemen, hiervoor werk je veel samen met het engineering team,” geeft Loek aan.

“Je bent hier lekker met je handen bezig, vanuit een tekening ga je aan de slag om het batterij systeem op te bouwen, vergelijk het een beetje met het één grote schakel/verdeelinrichting maar dan in een container. Je bent verantwoordelijk voor het hele proces tot de batterij is opgebouwd en getest en geconfigureerd kan worden. Gedurende dat proces wordt er van je gevraagd om mee te denken met verbeteringen zodat het proces en het product steeds beter worden,” licht Loek toe.

Wat maakt het leuk om bij Big Ass Battery te werken?

Als je binnenstapt bij Big Ass Battery in Helmond dan merk je dat er iets staat te gebeuren. Het is een jong en dynamisch bedrijf met retegrote ambities. Door de harde groei zijn ze altijd op zoek naar elektrotechneuten op mbo-niveau. Je kan hierbij denken aan elektromonteurs die de lege 10-voets containers opbouwen tot een werkend geheel maar ook aan Test Engineers (FAT) die het product in bedrijfstellen of service engineers die het in het veld onderhouden, inspecties uitvoeren en de systemen in bedrijf stellen.

“We maken echt een uniek product en hebben een hele open bedrijfscultuur met korte lijntjes. Je kan iedereen overal op aanspreken en echt meedenken in de ontwikkeling van onze producten. Dat is wel uniek,” vertelt Loek enthousiast. Zo sta je overdag op de werkvloer of in het veld en sta je op vrijdag eind van de middag met het management een biertje te drinken in onze eigen Big Ass bar.

“De harde groei biedt ook veel kansen aan het personeel. Als elektromonteur heb je de mogelijkheid om door te groeien naar Test Engineer (FAT), richting Service Engineer of wellicht het ondersteunen van de verkoop met je technische kennis als Application Sales Engineer,” zegt Loek. “We durven onszelf ook uit te spreken, het is onze ambitie om de slimste batterij van de wereld te maken. Als je dat roept dan moet je het ook gaan creëren,” sluit Loek af.

Benieuwd of werken bij Big Ass Battery iets is voor jou? Maak nu de test

Contact

Get in touch

Stuur ons een bericht