De slimste batterij ter wereld maken we samen -
Graphic bolt
Terug

6 juni, 2023

De slimste batterij ter wereld maken we samen

Het doel van Big Ass Battery is glashelder: het maken van de slimste batterij ter wereld. Met de hulp van Nobleo is het bedrijf goed op weg om deze ambitie waar te maken.

“Het ontwerpen en leveren van oplossingen voor schone, mobiele energieopslag begon voor mij als een hobby”, zegt Guido de Jong, CTO en oprichter van Big Ass Battery. “Maar toen realiseerde ik me dat er eigenlijk een enorme markt was voor dat soort grootschalige energie-eenheden. Dus heb ik het bedrijf gelanceerd.”

Over Big Ass Battery

Big Ass Battery ontwerpt, ontwikkelt en produceert mobiele, schone en grootschalige energieopslagoplossingen die een duurzaam (en geruisloos) alternatief zijn voor dieselgeneratoren. Het bedrijf, gevestigd in het Nederlandse Nuenen, levert ultra-intelligente 1 MW energiebronnen die zijn ondergebracht in 10-voets zeecontainers die kunnen worden gebruikt voor het versterken van het elektriciteitsnet, energieopslag en -levering en het snel opladen van (grote) elektrische voertuigen.

Geavanceerde, intelligente, datagestuurde systemen

Vanaf het begin wilde Guido niet simpelweg een standaard batterij-unit produceren. Hij zag geavanceerde, intelligente, datagestuurde systemen voor zich die de prestaties van de accu op elk moment konden optimaliseren. “Ik wist dat wat ik wilde heel moeilijk te bereiken was,” zegt hij. “Vooral het AI-gedeelte dat ik in gedachten had. Ik bedoel, het in- en uitschakelen van een mobiele stroombron is niet zo moeilijk. Maar het systeem zijn eigen beslissingen laten nemen, in veel verschillende situaties, is erg complex. Je hebt behoorlijk slimme mensen nodig om dergelijke intelligentie aan het systeem toe te voegen.”

Via Phoenix Contact, een elektronicaspecialist die veel van de componenten levert die gebruikt worden in de apparatuur van Big Ass Battery, kwam Guido in contact met Nobleo. Het klikte meteen en de twee partijen begonnen in februari 2021 samen te werken. “De software die Nobleo heeft ontwikkeld, is ontworpen om het gebruikers zo makkelijk mogelijk te maken”, zegt Guido. “Iedereen die weet hoe hij een dieselgenerator moet gebruiken, weet automatisch hoe hij onze apparatuur moet bedienen. Al het andere wordt automatisch geregeld.”

Al het andere’ is in deze context veel. Hoe regel je de energiestroom als er elektriciteit binnenkomt, bijvoorbeeld van zonnepanelen, en ook weer uitgaat. Wat is het beste (en goedkoopste) moment van de dag om op te laden. Wat te doen met ongebruikte capaciteit op een bepaald moment – deze kan vaak worden terugverkocht aan het net om extra inkomsten voor de gebruiker te genereren. Helpen bij ‘peak shaving’ (het opslaan van overtollige elektriciteit van het elektriciteitsnet en deze terugleveren wanneer de vraag groot is/het aanbod klein). Op afstand updates ontvangen. En ga zo maar door.

Hardware en software effectief op elkaar afstemmen

“Nobleo heeft de experts die we nodig hebben om onze ambitie waar te maken,” zegt Guido. “Ze weten dat we streven naar digitale uitmuntendheid en dat we opslagoplossingen van de hoogste kwaliteit ter wereld willen leveren. We willen pioniers van de toekomst zijn en zij helpen ons daarbij. Ze begrijpen de hardware tot in detail en deze kennis helpt hun softwareontwikkelaars bij het creëren van de benodigde functionaliteit. Al na een paar maanden konden gegevens uit het systeem worden gehaald en naar de cloud worden gestuurd. Dit was voorheen simpelweg niet mogelijk.”

“De AI-algoritmes die Nobleo heeft ontwikkeld, maken onze batterijunits echt slimmer”, voegt hij eraan toe. “Als een container bijvoorbeeld wordt blootgesteld aan direct zonlicht, warmt hij op. Door middel van AI weet de unit precies
wanneer de warmtepomp moet worden ingeschakeld om zichzelf energiezuiniger te maken. En ook op welke momenten ongebruikte capaciteit terug te verkopen aan het net.”

“Echte betrokkenheid”

Ongeveer 15 specialisten van Nobleo helpen momenteel de 25 medewerkers van Big Ass Battery aan projecten die ook de verdere ontwikkeling van AI, een snellaadfunctie, testen, kwaliteitsverbetering en productie-efficiëntie omvatten. “Het is een echt partnerschap”, zegt Guido. “Ik waardeer de houding van Nobleo zeer. Vooral in het begin hadden we een aantal projecten die binnen strakke deadlines moesten worden opgeleverd. Samen met onze Nobleo-collega’s werkten we de hele nacht door om ervoor te zorgen dat we op tijd leverden. Dat is echte betrokkenheid.”

Uitbreidingsplannen

Het gaat snel bij Big Ass Battery. “We zijn op zoek naar een nieuwe productiefaciliteit die aanzienlijk groter is dan de faciliteit die we nu hebben”, zegt Guido. “Het aantal systemen dat we per jaar produceren stijgt sterk. En hoewel we momenteel actief zijn in Nederland, voorzien we op een gegeven moment uitbreiding naar de rest van Europa. Nobleo heeft een rol in het mogelijk maken van dit alles, want we moeten meerdere dingen parallel doen om ervoor te zorgen dat we over ongeveer twee jaar kunnen verhuizen”, vervolgt hij. “Dat kan alleen als je met zoveel goede mensen samenwerkt.”

Guido is ook van plan om zich op de markt voor thuisaccu’s te begeven. “We gaan binnenkort een proefproject doen met ongeveer 10 apparaten, die een jaar lang bij mensen thuis gegevens gaan verzamelen om de haalbaarheid te beoordelen”, zegt hij. “De kern van deze apparaten is eenvoud. Je kunt ze gewoon in het stopcontact steken, zonder dat er een installateur aan te pas komt. Alles gebeurt automatisch.” Net als bij andere projecten gelooft hij dat Big Ass Battery hierin kan samenwerken met Nobleo. “Zij stellen ons in staat om een stap verder te gaan dan we alleen zouden kunnen,” voegt hij eraan toe. Het ziet ernaar uit dat deze succesvolle samenwerking nog wel even zal duren.

Afbeelding

Contact

Get in touch

Stuur ons een bericht