ED: Guido levert ‘Big Ass’ batterijen uit Nuenen om dijken te versterken met groene stroom - Big Ass Battery
Graphic bolt
Terug

26 september, 2023

ED: Guido levert ‘Big Ass’ batterijen uit Nuenen om dijken te versterken met groene stroom

NUENEN – Werk om de klimaatcrisis aan te pakken mag daar natuurlijk niet zelf aan bijdragen. De verzwaring van de Waaldijk tussen Tiel en Waardenburg gebeurt dus zoveel mogelijk met elektrische machines, met stroom uit batterijen van Big Ass Battery in Nuenen.

Dat het om grote werkzaamheden gaat wist oprichter Guido de Jong van Big Ass Battery in Nuenen wel. Maar als hij voor het eerst twee van zijn batterijcontainers achter een dijk langs de Waal bij Tiel ziet staan, is hij toch even onder de indruk van de grootte van het project. „Geen wonder dat ze hier zoveel groene stroom nodig hebben. En dat ze hebben gekozen voor onze containers met snellaadsysteem.”

Dikke brokken ultrazware klei liggen vastgeplakt tegen een deel van de dijk. Elektrische graafmachines leggen de klei op zijn plek zodat de dijk breder en hoger wordt. Grote bulldozers maken tegelijkertijd de ondergrond en zijkant van een volgend stuk dijk klaar om nog meer van de per schip aangevoerde klei een plek te geven.

19 kilometer dijk

Het project is een deel van het landelijke Hoogwaterbeschermingsprogramma waarmee Nederland zich wapent tegen de gevolgen van klimaatverandering. Voor 2050 moet 1500 kilometer dijk zijn verbeterd. Het Waal-traject Tiel-Waardenburg is een van de eerste. Voor deze 19 kilometer dijk hebben drie aannemers het werk voor ruim 230 miljoen euro toegewezen gekregen.

Er gaat in een halfuur net zoveel stroom van onze batterij naar de graafmachi­ne als een huishouden in een maand verbruikt

De opdracht is om dit klimaatneutraal te doen en daarom heeft aannemer Van Oord Big Ass Battery ingeschakeld, vertelt De Jong. „Wij leveren vier batterijcontainers die de batterijen in de graafmachines kunnen opladen. Dat doen ze ’s nachts. Tijdens de middagpauze wordt onze snellader aangesloten. Dan gaat er in een halfuur net zoveel stroom van onze batterij naar de graafmachine als een huishouden in een maand verbruikt. Genoeg om de machine de rest van de dag weer zijn zware werk te laten doen.”

Speciaal laadplein met 36 palen

De batterijcontainers worden op hun beurt met groene stroom geladen. Op 10 minuten rijden van de werkzaamheden is hiervoor speciaal de Watt Hub opgericht. Dat is een laadplein vlakbij drie windturbines en een zonnepanelenveld. Het heeft 36 laadpalen speciaal voor vrachtauto’s of grote batterijen.

De Jong: „Een elektrische truck pendelt met onze containers heen en weer om ze hier op te laden. Software zorgt ervoor dat dit laden alleen gebeurt als er genoeg groene stroom uit de windturbine en zonnepanelen komt.”

Laven aan stroom van de windturbine

Nu staat een Nuenense container zich op de Watt Hub nog eenzaam te laven aan de stroom van de windturbine. Maar Dorus van Tol van Van Oord verwacht dat dit snel zal veranderen. „Steeds meer zware auto’s en machines zullen elektrisch worden en die kunnen hier worden opgeladen. Ook nadat dit dijkproject over drie jaar wordt voltooid, staan klanten te springen om hier groene stroom te laden.”

,,Het mooie is dat je dankzij zo’n groot project zo’n voorziening in het leven kan roepen die daarna zijn nut kan blijven bewijzen.” Op 28 september komt koning Willem-Alexander de Watt Hub persoonlijk openen.

Van Tol vertelt dat nog niet het hele dijkverzwaringsproject elektrisch is. „We zijn pas net begonnen en gaan gaandeweg alles elektrisch maken. Binnenkort zetten we weer een grote stap als de elektrische bulldozers worden geleverd. Dan zullen ook daarvoor de batterijpakketten moeten worden opgeladen. Behalve minder uitstoot zorgt deze aanpak ook voor minder overlast voor aanwonenden bij de dijken.”

Volgens De Jong heeft zijn bedrijf de opdracht mede te danken aan innovatie. „Wij zijn de eerste die de containers voorzien van snelladers vergelijkbaar met die langs de snelweg. Bovendien zijn onze batterijpakketten heel schokbestendig, zodat ze in zo’n ruwe omgeving goed functioneren. Sensoren meten de schokken en gaan die over een bepaalde limiet dan schakelt hij uit, om storingen te voorkomen. Maar de impact is dan wel extreem groot geweest.”

Afbeelding

Helemaal uit ons jasje gegroeid

Nadat De Jong twaalf jaar als elektricien werkte, startte hij ruim drie jaar geleden het bedrijf met een inmiddels vertrokken compagnon. „We waren een jaar geleden nog met een man of zes en nu hebben we 45 personeelsleden plus 15 flexibele krachten in dienst. We zijn in Nuenen helemaal uit ons jasje gegroeid en verhuizen daarom binnenkort naar een hal van 15.000 vierkante meter in Helmond.”

De naam Big Ass Battery deed in de bestuurska­mer van Van Oord wel een paar wenkbrau­wen fronsen

Dat is nodig, want we bouwen dit jaar zo’n dertig containers met een kwart van de omvang van een zeecontainer. Volgend jaar worden dat er 120, veruit de meeste voor bedrijven die hun netaansluiting willen verzwaren.” Om de groei te financieren kwam dit voorjaar Yard Energy erbij als financier en aandeelhouder van het bedrijf.

Uit de kluiten gewassen batterijen

In de productieruimte van het bedrijf worden de in China ingekochte cellen – het lijken uit de kluiten gewassen batterijen – in behuizingen gemonteerd en getest. In een ander deel worden de behuizingen met ieder 336 cellen in de containers geplaatst. De elektrische verbindingen tussen cellen en behuizingen luisteren heel nauw en worden met hulp van elektronica gestuurd.

Het succes van het bedrijf is wellicht ook te danken aan de naam Big Ass Battery. Dorus van Tol zegt glimlachend dat de naam in de bestuurskamer van Van Oord wel een paar wenkbrauwen deed fronsen. „Maar de kracht is dat onmiddellijk duidelijk is waar het bedrijf voor staat: grote krachtige batterijen. En dat zo’n naam blijft hangen is dan mooi meegenomen.”

 

Afbeelding

Redacteur: Harrie Verrijt          Bron: ED

Afbeeldingen: ED

Contact

Get in touch

Stuur ons een bericht