Netcongestie bij nieuwbouwprojecten of bedrijfsuitbreiding: Lange Wachttijden op elektriciteitsaansluiting het “nieuwe normaal” - Big Ass Battery
Graphic bolt
Terug

18 oktober, 2023

Netcongestie bij nieuwbouwprojecten of bedrijfsuitbreiding: Lange Wachttijden op elektriciteitsaansluiting het “nieuwe normaal”

In juni vorig jaar werden bedrijven geconfronteerd met een onverwachte uitdaging toen TenneT/Enexis/Stedin, de netbeheerbedrijven, aankondigden dat ze tijdelijk geen nieuwe zakelijke aansluitingen konden bieden. Dit kwam door een aanzienlijke toename van het stroomverbruik op het net.

Het slechte nieuws is dat de beschikbare capaciteit op het net nog steeds niet voldoet aan de behoeften van het bedrijfsleven. Dit betekent dat bedrijven rekening moeten houden met aanzienlijke wachttijden wanneer ze een nieuwe aansluiting aanvragen. Voorkom dat de grote stroomaansluiting niet op tijd gereed is en zoek tijdig naar een duurzaam alternatief. Het goede nieuws is dat Big Ass Battery een oplossing biedt.

Voorkom dat de grote stroomaansluiting niet op tijd gereed is en zoek tijdig naar een duurzaam alternatief.

Grote gevolgen

“De netbeheerder is verplicht om 3×80 A te leveren, maar zelfs daar krijg ik geen reactie op.”. De wachttijden op de gewenste stroomaansluiting kan zelfs oplopen tot 10 jaar. Dit heeft verstrekkende gevolgen, zoals nieuwe kavels die verstoken blijven van elektriciteit, vertraagde bouwprojecten en beperkingen op het terug leveren van stroom aan het net via zonnepanelen. Deze problemen worden verergerd door de toenemende elektrificatie in de industrie, waardoor de kloof tussen vraag en aanbod groter wordt.

Maar er is ook goed nieuws: ondernemers blijven in beweging en zoeken naar alternatieve duurzame oplossingen om de bedrijfscontinuïteit en groei te waarborgen, onafhankelijk van het net. Want het dieselaggregaat zijn we inmiddels liever kwijt, dan rijk.

Voorkom dat de grote netaansluiting niet op tijd gereed is

Het is van groot belang om vroegtijdig naar duurzame oplossingen te zoeken om piekbelastingen op te vangen. Een van de onderzochte oplossingen door bedrijven is het inzetten van eigen accu’s, zoals energieopslagsystemen of batterijcontainers. Dit biedt niet alleen een onafhankelijke energiebron, maar draagt ook bij aan het verminderen van de piekbelasting op het elektriciteitsnet.

Netverzwaring en een batterijcontainer: hoe werkt dat precies?

Met een batterijcontainer beschik je over voldoende capaciteit om te voorkomen dat de stroom uitvalt tijdens grote piekmomenten. Dankzij de bestaande aansluiting en mogelijke externe energiebronnen zoals zonnepanelen blijft de batterij voortdurend opladen zolang de stroomvraag lager is dan de beschikbare capaciteit, wat we daluren noemen.

Wanneer er echter een piek in de stroomvraag optreedt, bijvoorbeeld als gevolg van het gelijktijdig installeren en gebruiken van diverse technische systemen, levert de batterij extra vermogen. Hierdoor wordt de stroomvraag over een langere tijdsperiode verspreid en wordt de hoogte van de piekbelasting op de netverbinding verminderd, wat bekend staat als ‘peak shaving’. Hierdoor blijft de stroomvoorziening stabiel, zelfs tijdens periodes van hoge vraag, en worden mogelijke uitval of storingen voorkomen.

Onvoldoende stroom? Krijg grip op je energievraagstuk

Van de voordelen van een energieopslagsysteem ben je inmiddels overtuigd. Maar de aanschaf is een tweede. Is het de investering waard? En voor welk systeem moet je kiezen?

De Big Ass Battery is, anders dan bij andere systemen, gedreven door data en innovatie software. Enkele voordelen van energieopslagsystemen van Big Ass Battery bij netverzwaring op een rij:

  • Automatisch schakelen naar andere modi: mocht de spanning onverhoopt wegvallen, dan blijft de Big Ass Battery onverstoord leveren en de continuïteit waarborgen. Komt de netspanning weer terug, dan schakelt de Big Ass Battery vice versa ‘geruisloos’ weer over op het net. Vergelijkbaar met UPS (Uninterruptible Power Supply). Anders dan bij andere systemen, verloopt dit proces zonder tussenkomst van omvormers, en daarmee zonder verlies van performance;
  • 98% Efficiëntie: Zonder verlies van performance levert de Big Ass Battery efficiënt extra vermogen;
  • Machine learning: laden en leveren op basis van percentage verwachte zonne-energie en variabele energietarieven;
  • Op afstand bedienbaar;
  • Realtime inzicht via online klantportaal.

Wij helpen je bij de berekening van je gewenste aanvraag. Neem vrijblijvend contact met ons op of vraag een offerte aan.

Afbeelding

Contact

Get in touch

Stuur ons een bericht